Kustmarathon 2021 - voor wie nog een uitdaging zoekt voor 2022

kust 5

Na 1,5 jaar geen wedstrijd lopen en dus 18 maanden de tijd om goed te trainen was het op 2 oktober voor mij eindelijk weer zover: De Zeeuwse Kustmarathon op het programma!

’s Morgens om 6:30 uur bij Henry Wondergem afgesproken om samen naar Zoutelande te rijden, waar vandaan een bus ons naar de startplaats Burgh Haamstede brengt. We zijn ruim op tijd om de mountainbikers te zien vertrekken die de route andersom op de  fiets afleggen.

 

vlag
De vlaggen staan strak, maar het is nog droog.

 

We zijn vroeg genoeg in Burgh Haamstede om rustig om te kunnen kleden en wat te kunnen praten met andere deelnemers. Ook komen we Wolter en Maarten Roorda uit Voorthuizen nog tegen. Kort voor 12 uur vertrekken we naar de Kerkstraat, waar klokslag 12 uur het startschot klinkt.

Het parcours is gewijzigd in vergelijking met mijn laatste deelname van 5 jaar geleden. De eerste 5km is nu helemaal verhard we kunnen dus nog vrolijk lachen naar de fotograaf, want het gaat allemaal nog vrij makkelijk.

 

lache

 

 

Na 6 km draaien we de Oosterscheldekering op. Henry ben ik ondertussen allang uit het oog verloren. We krijgen de wind vol tegen, ik blijf lekker in een groepje lopen om wat energie te sparen.

Na 20 km verlaten we bij Vrouwenpolder de Oosterscheldekering en gaan het strand op, de kustmarathon is nu echt begonnen! Gelukkig is het afgaand water en kunnen we op het verharde stukje zand lopen aan de kustlijn. Ondertussen is het ook nog beginnen te regenen.

Na 28 km mogen we van het strand af en via een trap (niet de laatste voor vandaag) lopen we door de duinen naar Domburg. Vanaf Domburg mogen we door via de duinen en de Zeedijk richting Westkapelle. Het gaat ondertussen steeds harder regenen en waaien. Maar ik kan nog steeds blijven (hard)lopen al gaat het niet meer vanzelf.

 

Adri

 

Ondertussen komen we voorbij het KNRM reddingsstation in Westkapelle. Het aftellen kan nu echt beginnen, al komen er nog best een paar trappen en wat hoge duinen, maar ook daar kom ik nog relatief gemakkelijk over heen. En voor ik het weet moet ik alweer het strand op voor het laatste onverhard.

Gelukkig is dit maar een goede kilometer, en ik hoor de doedelzak al blazen. Nog een keer de dijk op als ik naar links kijk zie ik de finish al, alleen moeten we er eerst nog voorbij lopen, een draai maken, en dan de Langstraat in. Nog een kort eindsprintje om onder de 4 uur te blijven, wat precies lukt met 3uur en 58 minuten. En dan kunnen we droge kleren aantrekken. Henry is al lang en breed binnen met 3uur en 40 minuten.

 

finish

 

We zijn beiden dik tevreden met de tijden gezien de omstandigheden. En zoals Henry het zo mooi zei: "Het viel wel (de regen), maar niet mee (de wind)".

 

Adri Jelier